Program 2018

Program som PDF för utskrift

 

19/8 (Söndag) Nattfjärilar

Om det är uppehåll och varmt i luften är det ett bra läge för att studera nattfjärilar (svärmare, spinnare, nattfly mm). Vi åker till lämplig plats i Sandskogen – Nybrostrand. Vi måste komma åt el till insektlamporna och bra plats att fälla upp lakan. Det mörknar vid 20.30 och lamporna är igång fram till midnatt. Det är alltid en chanstagning när det kommer till nattfjärilar men det är sällan man kammar noll. Det kommer ej att vara tillåtet att samla in fjärilar.

Tid & plats för samling: 1930, parkeringen vid Ystads bibliotek

Att tänka på: det kan bli kallt när det mörknar, det är kul att fotografera nattfjärilar, ta med fika

Ansvariga: Sindre Magnusson (zindres@live.se, 070-2144367) och Johan Niss leder exkursionen

 

26/8 (Söndag) Trollsländor i Sövdesjön – med Linda Birkedal

Linda Birkedal, ordförande i länsförbundet, är duktig på trollsländor och kommer att leda exkursionen till Sövdesjön. Som ett resultat av en omfattande inventering i Skåne 2009-2014 (33 607 rapporter) hittades totalt 55 arter var av tre var nya för Skåne: klarblå mosaikslända, mindre kejsartrollslända och brun kejsartrollslända. De tio arter som rapporterades från flest rutor var sjöflickslända, blodröd ängstrollslända, pudrad smaragdflickslända, brun mosaikslända, fyrfläckad trollslända, ljus lyrflickslända, mörk lyrflickslända, blågrön mosaikslända, tegelröd ängstrollslända och större kustflickslända.

Tid & plats för samling: kl 09.00, parkeringen vid Ystads bibliotek.

Att tänka på: ta med kikare, kamera och om möjligt håv samt lupp. Fika behövs.

Ansvarig: Sindre Magnusson, zindres@live.se, 070-2144367

 

2/9 (Söndag) Falsterbo Bird Show

Falsterbo Bird Show är en årligen återkommande natur- och miljömässa med fåglar i fokus. Ett av de största fågelevenemangen i Sverige. Syftet är att öka allmänhetens intresse för naturen i allmänhet och fåglar i synnerhet samt generera ett överskott till fågelskydd och naturvård. I årets upplaga av mässan har barn- och familjeaktiviteter en framskjuten plats tillsammans med en mängd naturupplevelser för alla. För den som vill testa olika kikare och kameror är detta ett bra tillfälle. Det finns också gott om mycket duktiga ornitologer på plats – ingen rovfågel flyger obemärkt förbi. Hela FågelskådarSverige brukar finna på plats.

Tid & plats för samling: 09.00, parkeringen, Ystads bibliotek, alternativt 10.00 vid Naturum Falsterbo.

Att tänka på: kikare! Det finns möjlighet att köpa fika inne på mässområdet.

Ansvariga: Raija Lanas, raija.lanas@edu.ystad.se, 0700-447816

 

12/9 (Onsdag) Hjortbröl

Ingemar Jönsson, ordförande i Tomelilla Naturskyddsförening, är vår guide på denna årligen återkommande kvällsutflykt. Vi samlas vid brandstationen i Högestad varefter vi åker till plats där vi vet att kronhjortarna håller till. Sannolikt blir det Baldringe kyrka. I slutet på 1800-talet fanns det bara ca 100 kronhjortar i Skåne (nominatrasen) men idag uppskattas den skånska populationen till minst 3000 individer. Att lyssna på kronhjortarna i septemberskymningen är en närmast magisk upplevelse. Läs mer om kronhjortarna i Skåne på: https://skane.naturskyddsforeningen.se/kronhjort/

Tid & plats för samling: 19.45, Högestads Brandstation

Att tänka på: inte prata för högt och hålla ihop gänget

Ansvariga: Bengt Celander, bengtcelander@hotmail.com, 0411-17439

 

23/9 (Söndag) Svampar i Snogeholm

Vi upprepar den mycket populära svampexkursionen från i fjol, med experten Jan Friheden! Ätliga, kanske ätliga, giftiga, vanliga, ovanliga, typiska, otypiska… räkna med att Jan Friheden kan ge ett bra svar på alla dina svampfrågor J Den exakta lokalen i Snogeholm bestäms när det närmar sig.

Tid & plats för samling: 09.00, parkeringen vid biblioteket i Ystad

Att tänka på: fika och svampkorg

Ansvarig: Katarina Carlsson, 0733-407480, katarina.e.carlsson@gmail.com

Dela

Kommentera

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *