NFY 1973-2023

1973

I september 1973 samlades några naturintresserade Ystadbor i Per Helsas gård för att försöka få igång en lokal naturvårdsförening. Initiativtagare var Göran Holmberg som spred budskapet i en notis i Ystads Allehanda.

Några andra av föreningens ”fäder”: Maja-Lena Nilsson, Kurt Ivarsson, Lennart Carlén, Hans Andersson, Paul Axelsson och Sven Larsson. Entusiaster från Trelleborgs Biologiska Förening var där och inspirerade.

Paul Axelsson såg tre delområden, som föreningens verksamhet borde omfatta: Att ordna exkursioner och innemöten, att vara remiss- och påtryckningsinstans i naturvårdsfrågor samt delta i inventeringar och dylikt.

Göran Holmberg valdes till ordförande och föreningen gavs namnet Ystads Biologiska Förening.

1974

Skottesalen var platsen för första årsmötet. Här samlades så pass många att man kunde välja Göran Holmberg till ordförande. Ansökan om anslutning till Svenska Naturskyddsföreningen
beviljades.

Februari månad. Exkursion till Fyledalen i tät dimma. Framöver blev Trettondagslunken under ledning av Kurt Ivarsson en stående programpunkt.

De botaniska exkursionerna leddes av bl.a. Lilian Tallroth, Maja-Lena Nilsson och Dag Hansen. Platser som besöktes var Benestads backar, Örupskärret och Oxhagen.

1977

YBF är numera lokalavdelning inom Skånes Naturvårdsförbund, som tidigare också var ansluten till Svenska Naturskyddsföreningen.

Föreningens intresse för Bergsjöholmsområdet får ett bakslag när Länsstyrelsen lämnar tillstånd till grustäkt inom den södra delen av skogen. Vi har i skrivelse framfört vår mening mot den planerade storsoptippen intill skogspartiet.

I en skrivelse till LS har vi betonat vikten av att Oxhagenområdet så snart som möjligt avsätts som naturreservat.

1978

Almlövet, design Sigvard Nilsson, är ett pris som kretsen delar ut första gången till Högestads Brandkår för deras insats att hålla vattennivån uppe i några uttorkningshotade lövgrodepölar i Skogshejdan. Priset har också utdelats för insatser med syfte att återställa eller förbättra våtmarker. Markägare på Öja och Ingelstorps mossar, Länsmannamossen, Vallösa Madäng m.fl.

1983

Tioårsjubileet uppmärksammades med festligheter där film- och diabildsvisning förekom. Exkursioner gick i jubileets tecken med Maja-Lena Nilsson som guide bland svampar. Även vandring i det blivande reservatet Oxhagen.

Åkerklätten valdes till föreningens symbol. I Floran i Skåne angavs den för några platser i Skåne men som ”beständig” bara på Kåsebergaåsen. Vägkanterna ”skyltades” så att de skulle klara Vägverkets slåtter. Sigvard Nilsson gjorde logotypen och lät också också tillverka mallar för tryck på T-tröjor och tygkassar.

I april demonstrerar Folke Olsson hur man anlägger en kompost och Bo Granberg berättar om småkryp i sammanhanget.

Under årets vintermånader har Kurt Ivarsson med assistans av flera medlemmar regelbundet lagt ut foder åt örnarna i Krageholms- och Ellestadsområdet.

1987

Almlövet till Folke Olsson, Svarte. Bert Rydhagen väljs till kretsens ordförande.

Mycket fågel såsom brushane, rödbena, små- och storspov, skedand, bläsand, årta m.fl. uppträdde på Ingelstorps ängar, där Kurt Ivarsson vägledde ca 40 deltagare.

Skånes Naturdag, tillbringade vi på Skogshejdan tillsammans med Färs Naturvårdsförening. Ett sextiotal personer, bl.a. från handikapporganisationerna, följde Hans Olsson över betesmarkerna.

Skrivelser till Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Ystads kommun angående föroreningen av åarna i kommunen.

1988

Almlövet utdelas till Oscar Olsson, Skoghusets Enefälad.

Sandskogens dag i september. Fritidsnämnden organiserade och ett flertal föreningar deltog. Mellan 300 och 400 personer gick tipsrundan.

Besök i Örups almskog. Fredrik Schlyter gav en översikt över utvecklingen av almsjukan i skogen och framtiden diskuterades.Mer forskning krävs.Örnutfodring som tidigare med rapportering till Projekt Havsörn.

Första numret av YstadNatur utkommer med Bert Rydhagen som ordf och Sven Persson som redaktör.

1989

Årsmöte där Kurt Ivarsson visar bilder från Maldiverna.

Naturvårdsgrupper: Sandskogsgruppen och Naturlaget i Snårestad som fortsätter vara beredda att ta hand om ängen i Skarviken så snart Länsstyrelsen och markägare kommit överens om en skötselplan.

Katastrofhjälp Fåglar Vilt, KFV Ystad, startade som en studiecirkel inom NFY. Gunnar Brink kontaktades av föreningens grundare, Sture Jönsson i Kristianstad. KVF Ystad finns fortfarande och har hunnit rehabilitera en hel del fåglar sedan dess och tar gärna emot nya medlemmar.

1990

Thorsten Nilsson visar naturbilder på årsmötet.

Bo Granberg fortsätter sin artikelserie i YstadNatur kring Myror. Intresset blev så stort för denna serie att ett häfte trycktes för försäljning.

1991

Tygkassar syddes på Lancasterskolan för att kunna handla utan att använda plastkassar. Föreningens symbol Åkerklätt pryder kassarna.

Siv Bengtsson-Lindsjö tillträder som kommunekolog den 1 september.

Nytt liv i mossarna! Markägarna var mycket positiva och deltog i planeringsarbetet på båda platserna Öja mosse och Ingelstorps mosse.

1992

NFY ingick avtal den 11 febr. med Charlottenlunds gods avseende betesmark vid Skarviken. Arrende 1.500 kr/år.

Tröjor med NFY:s symbol har tryckts och sålts.

1993

Stad och landprojektets arbete presenterades vid ett möte på Lancasterskolan med Håkan Mattsson, Peter Orup och Siv Bengtsson-Lindsjö som huvudtalare.

En fin sommareftermiddag i maj var perfekt bakgrund till Ingrid Sarlöv- Herrlins redogörelse för sin forskning av den stora betydelsen de fullskiktade skogsbrynen har. Att Oxhagen är unik i sin mångformighet slogs än en gång fast.

Föreningens 20-årsjubileum firades med en exkursion genom Hagestads reservat.

Sandskogens dag, för första gången i egen regi.

YstadNatur innehåller ett reportage om ”Fåglar som försvann” med bilder av Thorsten Nilsson. Här nämns skärfläcka, tofslärka, ortolansparv, svarthalsad dopping och svarttärna som slutat häcka inom vårt område.

Nya fåglar de senaste 25 åren är rosenfink, pungmes, korp, gräshoppssångare m.fl.

Projekt Skånes flora har inventerat Ingelstorps mosse under två somrar och av artlistorna framgår sådana rariteter som lökgamander och pipstäkra.

1994

På årsmötet tilldelas Thorsten Nilsson Almlövet för sina insatser inom fågelskyddsarbetet. Maritta Ekenberg visar bilder och skildrar sitt besök på Falklandsöarna.

Kurt Ivarsson utsågs av föreningen till kommunornitolog med uppgift att vara föreningens kontaktman med SkOF i ornitologiska ärenden som gäller Ystads kommun.

I Skarviken förbättrades stängsel inför årets betesgång. Ny elstängselapparat köptes. Folke och Nils Olsson grävde ett nytt vattenhål som höll sommaren ut. Röjningsarbete under Ängens dag gav gott resultat.

Studiecirklar om Projektet Stad och land i samverkan genomfördes. Gertie Pahlberg och Bo Granberg ledde cirklarna i Studiefrämjandets regi.

1995

NFY- Styrelsen, Erik Fröjer och representant för Studiefrämjandet. Erik Fröjer, Agenda 21 – ansvarig i Ystads kommun, redogjorde för vad som dittills gjorts i planeringen.

Nektarinens förskola erhöll Almlövet.

Kampanjdag för ”Mer natur där vi bor”. Vi delade ut broschyrer på Östergatan och informerade om kampanjen och vår verksamhet.

Under året har Botanikgruppen fortsatt inventeringen inför den nya Skånefloran under ledning av Gun Therkelsson och Gertie Pahlberg.

Småvatten och naturbeten har de senaste åren stått i förgrunden för styrelsens arbete.

1996

Samexkursion med alla kretsar i området SÖSK samlades för att studera vad som gjorts i anslutning till Nybroåns gamla åfåra i Nedraby. Med stort intresse följde ett50-tal exkursionsdeltagare bl.a. Siv Bengtsson-Lindsjös redogörelse för projektet.

Grodgrävningarna i Sövestad- Baldringe har slutfördes. Sexton större och mindre vatten skapades.

Ingelstorps mosse, Hagestads mosse och Finnamossen är projekt som diskuterats under året.

Örnutfodringen var ovanligt intensiv på grund av den stränga vintern. Cirka tre ton kött har körts ut av främst Gunnar Brink och Kurt Ivarsson.

Tre föreläsningskvällar om miljö- förstöringen i Nigeria anordnades på Fredscaféet, där NFY var medarrangör.

1997

Fredriksbergs mosse, öster om Eneborg i det nya reservatet ägnades en botanisk eftermiddag. Orkidéer finns men det speciella är stora tuvor med tranbär, en ovanligt sydlig förekomst.

Sandskogens dag firade 10-års jubileum.

Under året övergick Sandskogen i kommunal ägo. Höstnumret av YstadNatur handlade om hur farhågorna bör diskuteras med föreningar som har verksamhet i Sandskogen.

1998

Kretsloppet, en cykeltur i samarbete med Korpen. 20 personer deltar.

”I Gosselmans fotspår” i Benestads backar en kvällstur med H C Steiner som talar om områdets geologi. Floragruppen står för botanik- kunskaperna. 60 personer deltog.

25-års jubileum med bildvisning i bibliotekets hörsal av Kurt Ivarsson ”En jubileums-kavalkad”. Därefter enkel jubileumsmåltid på Rissel- magasinet

Studiecirkeln Handla miljövänligt har en aktion på Spara (mataffär). Tema: Hur långt har din frukost åkt?

1999

Gruvbrytning på Österlen. Göran Gustafson berättar om turerna kring planer för ev. framtida gruvdrift på Österlen.

Linnédag i Ystad. Fornminnes- föreningen och NFY gör gemensam sak för att erinra om blomsterkungen Carl von Linnés besök i Ystad den 30 juni 1749. Bergsjöholm blir platsen för föreläsningar och bildvisning, naturvandringar och trädplantering, utställningar och förplägnad.

Sandskogens dag. NFY presenterar utnämningen av Evighetsträd.

Floragruppen har slutfört sitt 10-åriga inventeringsarbete för den nya Skånes Flora. Gertie Pahlberg och Gun Therkelsson har hållit i inventeringen och skickat materialet till Lunds Botaniska Förening som står för sammanställningen.

2000

Trettondagslunken gick till området sydost om Sövdesjön, begränsades starkt av stormfällda träd.

Första Sandskogsvandringen samlade 30 personer. Bert Rydhagen redogjorde för NFY:s tankar om och arbete för en rikare Sandskog. Vandringen gick öster om Soldat- torpet där skogen var märkbart påverkad av skogsmaskinernas upprensning efter stormen. Här hade man inte tagit hänsyn till löftet att spara högstubbar och fallna träd.

2001

Gökottan förlades i år till Ravlunda- fältet. Ett trettiotal morgon-pigga personer fick mycket riktigt höra sommargyllingens djupa drillar.

Exkursion till Sandhammaren med Mikael Sörensson och Henrik Johansson som ledare. Vi såg strim- lus, bitbock m.fl. Praktnejlika och korskovall.

Medlemmar i NFY tillsammans med Planteringsvännerna gjorde en insats för en framtida rikare Sandskog genom att plantera 150 hasselplantor i en glänta i östra Sandskogen, Hassellunden. Någon dag senare planterades 10 ek- och 10 avenboksplantor.

Grävning av småvatten vid Marietorps naturskola. Bidrag med 60 000 kr vardera från Region Skåne och Ystads kommun.

2002

10 år efter skapandet av småvatten på Öja mosse tog vi en titt på vad det blivit av dem. Spovar, lärkor och starar var på plats.

Kvällsvandring i Bäckhalladalen. 60 personer hade kommit. Österlens NF ledde botanikvandringen. Kvällen avslutades med att lyssna på lövgrodekonsert vid ett av områdets småvatten.

NFY deltog i årets Ungdomsmässa 3-4 maj tillsammans med KFV. Grodrom och –yngel, mikroskop, tävling mm skapade intresse hos ungdomarna. Barnverksamheten kom igång tack vara Raija Lanas och Kerstin Nilsson.

Kurt Ivarsson rapporterar i YstadNatur om Kornsparven i Skåne 2002. Minst 20 hanar hävdade revir i det aktuella området från Kabusakorset i väster till Hagestad mosse i öster.

2003

Almnålen tilldelades Sven Persson för hans mångåriga arbete med YstadNatur.

Heldagstur till Håslövs ängar med rödspov och brushanespel.

Barnfamiljerna kunde följa med på två utflykter: 23 februari letade vi spår efter djuren i snö och sand. 28 maj åkte vi till Skogshejdan och lyssnade och såg klockgrodor och lövgrodor en kväll.

Jubileumsmiddag på Risselmagasinet. 30 år med Ystads Biologiska Förening/Naturskyddsföreningen.

Bussutflykt tillsammans med grannkretsarna till Söderåsens nationalpark med Anders Malmqvist som guide, expert på skalbaggar och lavar.

2004

Gertie Pahlberg avtackas efter 25 år i styrelsen som kassör/botanikkunnig.

Besök i Folkes trädgård i Svarte. Ekologisk odling.

Under året uppdaterades vår hemsida av Robin Borgström som byggde om den i Dreamweaver miljö.

2005

Alfred Gustavsson förärades Alm- nålen för sitt arbete i föreningen.

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna utkommer med sitt första exemplar.

Svartskylle blev naturreservat. Skötselplan fastställdes under 2005.

2006

Bildvisning av Elisabeth och Bert Rydhagen som besökt Färöarna och Island.

Vi söker efter en ny lokal efter många år i en källare på Lingsgatan.

Kretsen anmäler intresse att vara med i en referensgrupp med anledningav utbyggnadsplanerna för Ystads Hamn.

I Skarviken har vi byggt nya fångstfällor med hjälp av Gröna jobb.2007

Föreläsning av prof. Kent Larsson ”Klimatförändringar – inget nytt under solen”.

Exkursion kring Carl von Linnés besök på Marsvinsholms slott 1747. Vi firar 300 års jubileet av hans födelse. Signe Bernkull Fogelberg är vår guide i parken.

Vi får ny lokal i fd regementsområdet hos KFUK-KFUM scouterna.

2008

Maja-Lena Nilsson avlider i en ålder av 97 år. Maja-Lena höll den första svampexkursionen i föreningen i oktober 1973.

Senare under året avled Ada Grufstedt som också varit med från första början. Hennes kärlek till naturen vittnar många om.

Likaså avled Thorsten Nilsson som tagit hand om skadade fåglar på egen hand. Man saknar honom cyklande tidiga morgnar i Sandskogen.

2009

Under 2009 fick vi nytt utseende på hemsidan enligt SNF önskan med Helén Nilsson som webansvarig.

Raija Lanas inväljs i styrelsen som v. ordf.

Planteringsvännerna plantera en sälg vid Skridskodammen. Till minne av Naturskyddsföreningen, riks, 100-årsjubileum.

Cykelutflykt till Bergsjöholms gamla slott. 100-årsjubileumsarrangemang.

I september deltar vi tillsammans med Österlens Naturskyddsförening i en busstur till Limhamns kalkbrott där vi guidas runt nere i kalkbrottet av Mats Wirén.

100-årsvandring i västra delen av kommunen S. Vallösa – Katslösa. Birger Larsson och Kerstin Nilsson guidar.

Östersjön: igår, idag och i morgon. Föreläsning av Lovisa Zillén, forskare för kvartärgeologi i Lund.

2010

Exkursion till Måkläppen.

Almnålen förärades Signe Olsson och Åke Olsson för deras arbete med Skarviken.

The international Day of Biodiversity, en ny internationell utflyktsdag som vi deltog i med kontroller på tre olika platser. Benestads backar, Fyledalen och när grodorna började höras vid Hassle sjö. God anslutning en Pingstafton med 50 personer.

Tema ”sandmarker” och vi får besök av Henrik Johansson som tidigare inventerat området Nybrofältet. Möjlighet att se dvärgserradellan som är en av hotade arter där.

2011

Kurt Ivarsson berättar om sitt arbete under några år med att genomföra ett åtgärdsprogram för att rädda korn- sparven kvar i vår fauna.

Vår redaktör för YstadNatur under 23 år Sven Persson avtackas. Ny redaktör är David Altengård.

Exkursion till en ekhage söder om Bellinga Slott med Lennart Bengtsson, som arbetat med biotopskydd på Bellinga, som vandringsledare.

Heldagsutflykt per buss tillsammans med kretsarna i Simrishamn och Tomelilla. Besök i Kristianstads vattenrike och på Ivön.

Den internationella mångfaldsdagen firas med besök i Benestads backar, Fyledalen och avslutning vid Hassle sjö.

En torgaktion med Tomas Björnson från Klimatnätverket genomfördes. Längs Östergatan tågade klimatgruppen och målade en linje och delade ut flygblad om den förmodadeframtida havsnivåhöjningen.

Hösten 2011 utkommer YstadNatur med David Altengård som grafisk formgivare. Ny redaktion bildas med Bert Rydhagen, Raija Lanas, Lisbeth Borgström och Ingrid Wilén.

2012

Dr Anna Persson höll föredrag om “Humlor och bin i jordbruksland- skapet”. Vildbin, humlor och solitära bin, är viktiga pollinerare. Vildbin är en nyckelgrupp för ekosystemfunktion och hållbar utveckling i jordbrukslandskapet.

Årsmötet avslutades med att Ingrid Wilén visade bilder från sina ”Möten i naturen”. En resa från fåglar i egna trädgården till tigrar i Indien.

Årets “Naturnatt” firade vi tillsammans med våra grannkretsar vid Snogeholmssjön. I väntan på mörkret berättade Rune Gerell om Skånes fladdermöss. Vi fick både se och höra några olika arter fladdermöss när mörkret lagt sig över skog och sjö, som den sällsynta fladder- musen Barbastell. Årets naturnatt var en samexkursion med Färs- och Tomelilla-kretsen och lockade över 40 personer.

2013

Trettondagslunken där 44 personer fick se 4 havsörnar, 1 kungsörn, 14 dovhjortar och 13 råddjur. Platsen traditionsenligt vid Sövdesjön och Navröds mosse.

Naturfotograf Brutus Östling berättade och visade bilder på Ystads Stadsbibliotek.

Bussresa till Hallands Väderö. Kretsarna i Tomelilla och Simrishamn deltog även. Väderön är ett av landets förnämsta naturreservat.

Naturnatten i Bäckhalladalen av anordnades av kretsen i Simrishamn. De ovanliga växterna fanns där såsom granspira, tätört och ängsull.

På de Vilda blommornas dag guidade Kerstin Svensson kunnigt och vant i naturreservatet Örups kärret intill Almskogen i Tomelilla kommun. Brudsporren var populär.

Ystads kommun tilldelar Naturskyddsföreningen i Ystad det första Miljöpriset vid kommun- sammanträdet i Gamla rådhuset.

40-års-jubileum i Gamla rådhuset med seminarium för allmänheten, politiker och tjänstemän för att visa på ”goda exempel” på naturvård och miljöarbete.

I strålande höstväder 29 vandrare längs Roligevägen mot Ellestadsjöns södra strand. Här fick de uppleva luftakrobatik av tre unga havsörnar och på nära håll en gammal, utfärgad havsörn. Till exkursionsledare Kurt Ivarssons glädje.

Kommunekolog Siv Bengtsson-Lindsjö avtackades. NFY deltog och överlämnade en bok.

2014

Efter årsmötet visade Bosse Lasson bilder från resa med ”Hurtigrutten”.

Träd i staden startade i Norra Promenaden med Planteringsvännerna som guide. 50 personer med Per Larsson som guide.

Kurt Ivarsson och Bert Rydhagen invigde utställningen Kroknäbbar på Klostret.

Bert Rydhagen deltog i 200-års- jubileum av Hörjelgårdens tillkomst.

2015

På årsmötet avtackas Bert Rydhagen som ordförande. Även Kurt Ivarsson avtackas.

Återbruksdag på Stadsbiblioteket. Stort intresse från allmänheten. 200 plagg bytte ägare.

Generalsekreterare Svante Axelsson håller föredrag i Nya rådhuset kring klimatfrågorna under tema Vår tid är nu. Knutssalen nästan fullsatt.

Invigningen av Fyledalens naturreservat

2016

På årsmötet väljs Sindre Magnusson till ny ordförande.

Bland årets föreläsningarna kan nämnas Anneli Jönsson om rapphönsens situation, Sindre Magnusson om planktonskådning.

Sindre Magnusson deltog i Naturskyddsföreningens riksstämma.

På Återbruksdagen, arrangerad av Ystads Bibliotek och Ungdomens hus deltog NFY med ett informationsbord.

2017

Ejderns dag, tvådagarsarrangemang i april med storbildsvisning från pågående fågelsträck. Kommentarer och föreläsningar av olika experter, bl.a. SOF:s ordförande. Ca 900 personer besökte arrangemanget.

Sindre Magnusson deltog i Naturskyddsföreningens riksstämma.

Sindre Magnusson och Simon Lundin möte med Johanna Sandahl, ordf. i NF Riks, och Karin Lexén, generalsekreterare, strategier för att stärka arbetet med biologisk mångfald.

2018

Ejderns dag i Kåseberga. Antalet besökare som deltog aktivt var 1165. Anders Wirdheim var konferencier. Nyhet och test av NF:s nya artmärke: Naturfalken. Olympus på plats för att lära ut naturfotografering. Gäst fågelfotograf Brutus Östling.

Kretsen arrangerade ett sex dagar långt Naturkollo på Naturskolan Österlen nära Stenshuvuds nationalpark. Fem naturpedagoger lärde barn 9-13 år om fåglar, fladdermöss, grodor, trollsländor, fjärilar och blommor!

2019

Ett kommunalt beslut att fälla tre lindar i Bollhusparken har överklagats till Mark- och miljööverdomstolen. I dom 4 december, 2019 har kommunens beslut upphävts. Lindarna skall stå kvar.

Raija Lanas har deltagit i ett symposium om Grön infrastruktur och biologisk mångfald på Lunds universitet.

Under 2019 arrangerade föreningen fototävlingen ”Årets fågelbild”. Totalt cirka 50 bidrag.

2020

Årsmötet beslöt att vakantsätta posten som ordförande.

Årets program avsevärt begränsat på grund av pågående Coronaepidemi.

Under året har Gudrun Ejlertsson och Lisbeth Borgström avlidit. Båda har under många år varit medlemmar i styrelsen och med stort engagemang arbetat för naturvårdens intressen.

Kerstin Svensson är floraväktare och har deltagit i möten om bevakning och skydd för vår flora.

2021

Årsmöte hölls digitalt.

Fyra programpunkter, begränsat på grund av pågående Coronaepidemi.

Under sommaren inventerades växter och insekter på Nybrofältet mellan Köpingebro och Ystad Golfklubb. Föreningen har i skrivelse (2019-11-13) begärt kommunalt reservat. Skriftligt svar 2021-12-31, vari i kommunen anger att beslut om framtida användning inte fattas förrän detaljplaneprocessen med inventeringar och avvägningar har genomförts.

2022

På årsmötet väljs Kerstin Svensson till ny ordförande.

Nyhetsbrev har skickats digitalt till medlemmar. Börje Nilsson ansvarig.

Dialogserie med kommunens partier inför valet 2022 där ett utbyte av synpunkter och idéer ventilerades.

I samverkan med Nybrostrands byalag och Lunds Universitet/ Svenska Dagfjärilsövervakningen studerades fjärilsfaunan och dess värdväxter på Nybrofältet.

2023

Naturnatt på Stenshuvud. Drygt 50 deltagare från 6 föreningar! Två olika insektsfällor lockade flygfän och fladdermössen kollades.

Nybrofältets dag i juni. 40 personer vandrade i maklig takt runt Nybrofältet och fick se många fjärilar i till sist soligt väder.

Kabusa 2023

Vi upplevde en somrig vandring på Kabusafältet med en svalkande bris från havet. Kerstin pekade på växter och Simon berättade mycket om fauna och fältets intressanta historia.