Av Bert Rydhagen
Finnamossen
Där Svarteån lämnar kulverten är den på båda sidor omgiven av våtmarker. En del grävprojekt har gjorts under åren men har snart växt igen. Idag finns öppet vatten på båda sidor om ån, något vi kan tacka Charlottenlunds gods för. Via olika faser av igenväxning och grävning är slutresultatet nu en våtmark väster om ån på den gamla Finnamossens plats och mindre vatten öster om ån.
Öja mosse
Öja mosse är till största delen betesmark – tack vare ett tätt system av diken. Det är numera inte ofta mossen är översvämmad men det kan förekomma vid större regn. I den östra delen finns partier med sälgskog där även mindre partier med öppet vatten finns.finns. Sanka partier i västra delen är bevuxna med vass och kaveldun, där man kan få se pungmesen samla material till sitt
bo. 1991 sökte och fick NFY pengar för grävning av småvatten och under ett par år fick vi se häckning av storspov, rödbena och enkelbeckasin. Tyvärr har vadarfåglar försvunnit från många av sina häckningsplatser.
Baldringe Våtmark
Väster om Baldringe kyrka håller ett nytt våtmarksomåde på att skapas. Högestads gods stöder projektet och större områden har satts under vatten och det ska bli intressant att följa
utvecklingen i området. Smådopping och gråhakedopping har redan etablerat sig, liksom sångsvan i de större vattnen.
Krageholm
Omedelbart väster om slottet har en tidigare betesäng satts under vatten genom godsets försorg. Gäss och änder i stora skaror samlas här och även vadare trivs på de långgrunda stränderna. Såväl gråhäger som ägretthäger utnyttjar vassarna för sin jakt. Det närliggande skogsbrynet ger talrika glador plats att hålla utkik efter lämpliga byten.